zondag 30 september 2012

'De lichtekooi van Loven'. Weinig lovende woorden voor Leuven

degeus.nl

  Leven in achttiende eeuws Leuven

 Ineke Vander Aa is met haar historische roman 'De lichtekooi van Loven' genomineerd voor de Bronzen Uil 2012, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut. Hoofdpersoon  in 'De lichtekooi van Loven' is het jonge meisje Louise dat vertelt over vijf jaar uit haar leven in het Leuven van mid achttiende eeuw. Dit boek is een bildungsroman die ook een zeer reële presentatie geeft van hoe het leven er in de achttiende eeuw kan hebben uitgezien. Een roman over lust en liefde die je al in het eerste hoofdstuk een steen in de maag bezorgd.

 

Roman van schreeuwende emoties

Na het eerste hoofdstuk van 'De lichtekooi van Loven' van Ineke Vander Aa te hebben gelezen, razen verschillende emoties door je heen. Medelijden, woede, onbegrip en walging wisselen elkaar af. De situatie waar de jonge Louise, ze is dan nog niet eens twaalf, zich in bevindt is nijpend en lijkt zo uitzichtloos dat je er depressief van wordt en je je afvraagt of het ooit wel weer goed komt. Dit is dan ook de reden waarom je door blijft lezen, er moet toch een moment in het boek komen waarin het beter met Louise gaat?

De slechte combinatie van onschuldig verlangen en harde werkelijkheid

'De lichtekooi van Loven' beschrijft hoe Louise voor haar blinde vader zorgt totdat deze sterft. Haar honger naar mooie kleren en eten maken dat zij zich prostitueert, eerst bij een hoerenhuis en later samen met de meisjes Trudi en Amelia. Door een weddenschap met de meisjes raakt Louise bevriend met Sebastiaan, een tekenaar die het meeste geld verdient aan de sodomie. Het wordt haar beste vriend die, net als de hond Loner die haar overal volgt, trouw is en haar beschermt. Over de kinderen die ze baart  en te vondeling laat leggen wordt door iedereen gezwegen. Als Amelia doodziek wordt door de tering, besluit Louise haar uit haar lijden te verlossen. Na een tijdlang bij Sebastiaan te hebben gewoond, zegt ze haar leven als prostituee op en zoekt werk als meid. Alexander, een Franse wijnhandelaar pikt haar op en biedt haar een luxeleven als zijn maîtresse  Hij leert haar lezen en schrijven, waardoor ze in staat is haar eigen biografie te schrijven. Haar toekomst lijkt rooskleurig, maar het lot beschikt anders. 

Uitzichtloos tot in het detail

Vander Aa's schrijfstijl is uitermate gedetailleerd, wat er enerzijds voor zorgt dat je je goed kan inleven in het personage en je je een beeld kan vormen van het Leuven van de achttiende eeuw. Anderzijds is de beschrijving zo nauwkeurig dat er weinig mogelijkheid is om je eigen fantasie te laten gaan en zelf het verhaal aan te vullen. Vander Aa schetst het achttiende eeuwse Leuven als een ruwe wereld, waarin ieder sprankje hoop al op jonge leeftijd lijkt te zijn verdwenen. Toch is het die hoop die Louise staande houdt en haar en haar beste vriend toch datgene brengt waar ze samen over dromen. Jammer dat de realisatie van die droom snel weer ten onder gaat.

'De lichtekooi van Loven' is een zinderende roman waar liefde en lust worden afgewisseld door haat, verdriet, eenzaamheid en pijn. Misschien is het verhaal een tikje overdreven; alles wat een mens kan overkomen, overkomt ofwel de jonge Louise ofwel de mensen in haar omgeving. Desondanks verveelt het verhaal op geen moment. Bovendien geeft het sterk Leuvense accent dat Louise spreekt een prachtige Vlaamse toets. Een sterk debuut van schrijfster Ineke Vander Aa.

Meer weten over Ineke Vander Aa?
'De lichtekooi van Loven' meteen bestellen bij Bol.com?

Dit is misschien ook leuk om te lezen:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!