donderdag 13 september 2012

Waarom je de 'Universele Reisgids voor Moeilijke Landen' altijd mee moet nemen op reis

 uitgeverijprometheus.nl

 Moeilijk land, moeizame vakantie

 De 'Universele Reisgids voor Moeilijke Landen'* van Jelle Brandt Corstius, bekend van tv-series bij de VPRO, is een boek dat het midden houdt tussen een echte reisgids en een reisdagboek. Verwacht geen afbeeldingen van kerken of tips over te bezoeken bestemmingen, dit boek bevat to-do en not-to-do tips gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver.  Een moeilijk land, een moeizame vakantie? Niet persé.


 Hoe eet je een varkenssnuit?

De schrijver van de 'Universele reisgids voor Moeilijke Landen', Jelle Brandt Corstius ( hoe kom je met zo'n naam überhaupt de grens over?) kennen we allemaal van de tv-series bij de VPRO waarin hij door Rusland en Oost- Europa reist en de meest verbazingwekkende dingen meemaakt. In december 2012 begint een nieuwe serie over de ervaringen die Jelle BC heeft opgedaan tijdens zijn vier maanden durende reis door India. Dat is alvast iets om naar uit te kijken. Tot die tijd kunnen we genieten van de lezingen die hij her en der door ons kikkerland geeft over 'Universele Reisgids voor Moeilijke Landen'. Weten of hij ook bij jou in de buurt komt? Check zijn agenda onder 'nieuws' op zijn website. Een lezing bijwonen is zeker de moeite waard, want droogkomisch doet hij altijd een duit in het zakje en vertelt een absurde anekdote, of laat zich verzetten tot een demonstratie van het eten van een varkenssnuit zoals bij De Wereld Draait Door.

Reisleider, bekend van tv én boeken

Jelle Brandt Corstius is niet alleen een bijzondere reisleider op tv, maar ook in zijn boeken. In 'Universele Reisgids voor Moeilijke Landen' houdt hij geen blad voor de mond en laat zien waar het op staat. Deze reisgids staat niet vol met de afbeeldingen van kerken die hij zelf zo verafschuwt en er worden geen bestemmingen aangegeven. De mooiste tips en foto's krijg je namelijk door een gesprek aan te gaan met de plaatselijke bevolking. Hierdoor leer je het land van binnenuit kennen en ga je terug naar huis met "verhalen die je je kleinkinderen kunt vertellen". 

Over mannetjes gesproken: de trout en de friend 


Ook tijdens de lezingen benadrukt de reislustige schrijver de extra dimensie die je vakantie krijgt als je in contact probeert te komen met de bevolking. Desalniettemin, zo laat hij duidelijk zien, blijf op je hoede, voor mens en dier. Een aap kan een leuk beestje zijn, maar kan gemeen bijten als hij niet jouw stuk bananenbrood krijgt en leer onderscheid te maken tussen de verschillende mannetjes die Jelle BC heel duidelijk beschrijft in zijn hoofdstuk 'Mannetjes'. Een trout, of ronselmannetje, is meer te vertrouwen dan iemand die zich meldt als je "friend", de eerste zal duidelijk zijn waar aan je proberen te verkopen terwijl de tweede het op slinkse wijze doet. Let bovendien bij iedere stap die je zet, of je nu een taxi neemt of dat enorm leuke beeldje wilt aanschaffen op het gedrag van de ander en probeer je in te leven en de gewoontes eigen te maken van de lokale bevolking. 

Het boek dat afschrikt

Hoe moeilijk en zwaar je het soms ook zal hebben, zo toont hij, je bent op vakantie dus maak er het beste van. Dit boek geeft je een extra duwtje in de rug om nu eindelijk eens die verre reis of moeilijke expeditie te ondernemen naar dat verre land, met het "duimboekje", zoals Brandt Corstius zijn 'Universele Reisgids voor Moeilijke Landen' noemt. Op een dag, wanneer je aankomt op het vliegveld van dat moeilijke land, zal het al genoeg zijn om met dit boek te zwaaien, omdat het al wereldwijde bekendheid geniet, zodat iedereen weet dat er niet met jou te sollen valt. Neem de 'Universele Reisgids voor Moeilijke Landen' daarom altijd mee, het kan je ver brengen.

Ps. vergeet ook je sarong niet, je kunt hem gebruiken als handdoek, strandlaken, kledingsstuk en kussensloop. Een zeer praktisch gebruiksvoorwerp.

Meer weten over Jelle Brandt Corstius?
'Universele Reisgids voor Moeilijke Landen' direct bestellen bij Bol.com?

Dit is misschien ook leuk om te lezen:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!