vrijdag 16 november 2012

'Eet me': roman over psychologie van koken




Van 10 tot en met 17 november 2012 staat het koken in de spotlights in de kookboeken7daagse. Maar voedselbereiding en eten komen niet alleen voor in kookboeken. Om die reden deze keer aandacht aan een roman van de Franse schrijfster Agnès Desarthe, 'Eet me', waarin een vrouw haar verleden ondergraaft in haar kookkunst, subtiel enkele taboes worden belicht en eten wordt gebruikt als therapie. 


Wanneer lezen: als je houdt van koken en eten, als je geïnteresseerd bent in de psychologie van het eten en het koken, als je in Franse sferen wilt komen.
Wanneer niet lezen: als je niet houdt van psychologische romans, als je verwacht dat je veel recepten zult leren, als je niet houdt van excentrieke, mysterieuze personages.

Roman van subtiele psychologie en sociologie


'Eet me' van Agnès Desarthe is een roman waarin alles subtiel wordt gebracht. Zo is er de Joodse identiteit die de Franse schrijfster met Joodse roots subtiel verwerkt in haar hoofdpersonage Myriam. Myriam is Joods, maar dat komt enkel tot uitdrukking door de opmerkingen over Joodse feesten van haar buurman en bloemist Vincent. Helaas gebruikt Desarthe dat verder niet in de gerechten. Subtiel is ook het psychologische  karakter van 'Eet me'. Voedsel staat in deze roman op vele manieren centraal. Tenslotte verwerkt Desarthe ook op spitsvondige manier enkele taboes.

Restauranthouder in problemen


Myriam uit 'Eet me' van Agnès Desarthe besluit zeer impulsief een restaurant in Parijs te openen om een nieuwe start te maken. Ze heeft vernieuwende ideeën, maar is chaotisch en werkt zich al snel in torenhoge schulden. Haar buurman en bloemist Vincent draagt oplossingen aan en spreekt haar moed in, maar het is vooral de komst van student en ober Ben die ervoor zorgt dat haar ideeën daadwerkelijk een succes worden. Bovendien voelt hij haar feilloos aan en weet haar uit haar isolement te halen en helpt haar zo zichzelf en haar verleden te accepteren.

Therapie van koken

Myriam voelt zich schuldig, ze heeft haar leven gezocht naar een manier om haar perfecte zoon lief te hebben en heeft de liefde uiteindelijk gegeven aan een jongen waar haar zoon vroeger mee bevriend was.  Ze verbergt zich achter haar liefde voor het koken. Al haar emoties zitten in haar gerechten en het is via deze gerechten dat zij weet te communiceren met haar omgeving. In 'Eet me' is het koken een therapie om in het reine te komen met de daden uit het verleden en een cursus in zelfacceptatie. 

Betovering kookkunst verbergt ware psychologie

Desarthes vertelkunst in 'Eet me' is werkelijk betoverend. 'Eet me' is een roman waarin je je kan laten meevoeren. De manier waarop ze het geheim van Myriam laat versmelten in passages over de bereiding van gerechten is origineel. Ook de manier waarop het karakter wordt gevormd is bijzonder. Eerst denk je als lezer dat Myriam een zeer excentrieke vrouw is, een idee dat zich mede vormt door haar werkervaring bij een circus. Later blijkt dat haar isolement, haar gedrag een oorzaak  in het verleden heeft en dat zij een muur om haar heen heeft gebouwd, om zichzelf en haar omgeving te beschermen tegen pijn en teleurstelling. 

Desarthe leest voor ( in het Frans):



Dit is misschien ook leuk om te lezen:



* Sinds oktober gebruikt De lezer regeert een nieuwe opmaak. Vanaf nu kun je rechtstreeks op deze links klikken en word je doorverwezen naar Bol.com. Wanneer je deze boeken via deze links koopt, dan krijgt De lezer regeert een kleine commissie, wat weer gebruikt kan worden voor leuke winacties! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!